De Dobbelhoeve

Onze boerderij De Dobbelhoeve is een echt familiebedrijf. Ruim 100 jaar geleden startte het bedrijf met pluimvee, koeien, varkens en kleinschalige akkerbouw. Sinds 1969 zijn Cees en Leonie van Roessel de drijvende krachten achter het moderniseren en specialiseren van de boerderij. Zo waagden zij in 1986, als pioniers in Brabant, de stap naar het biologisch boeren. Na enkele jaren startten ze ook de biologische boerderijwinkel.

Waarom biologisch?

Cees en Leonie hebben zo’n 17 jaar gedaan wat alle boeren na de oorlog deden: ‘Hard groeien en veel produceren, zonder naar de vraag van de consument te kijken.’ Deze manier van werken werd indertijd door de overheid gestimuleerd, met als uitgangspunt de angst voor voedselschaarste. Volgens Cees was er in die tijd veel overproductie, ‘men keek niet naar de kwaliteit, maar naar de kwantiteit. En de overheid subsidieerde volumegroei in plaats van innovatie. Er werd dus niet gekeken naar de vraag van de consument, terwijl het aanbod wel bleef groeien.’ In die tijd bekroop het gevoel dat dit niet de juiste manier was om landbouw te bedrijven. ‘Het evenwicht was zoek. Deze manier van boeren kon volgens mij alleen maar tot overschotten leiden en ik had het gevoel dat dit niet goed kon zijn. Toch was er in die tijd nauwelijks informatie over de negatieve gevolgen van het boeren. Ik ben er zelf naar op zoek gegaan en kwam erachter dat het allemaal niet klopte. Toen we besloten dat we zo niet verder wilden, hebben we in 1986 het roer omgegooid en zijn als biologische boerderij verder gegaan.’

De omschakeling

Familie van Roessel was een pionier in het biologisch boeren. Ze waren een van de eerste in Noord-Brabant. ‘In die tijd werden we met argusogen aangekeken door de gangbare landbouwers en ook mijn ouders vonden het raar. Mijn vader zei in die tijd: ‘Wat doe je nu toch jongen, daar zijn we net vanaf.’ Hij was juist blij met alle modernisatie en ontwikkelingen.’ De overstap ging niet geheel geleidelijk, vooral in de eerste jaren kwamen Cees en Leonie veel obstakels tegen. ‘We moesten niet alleen ons handelen, maar ook ons denken veranderen. Zo zaaiden we het eerste jaar de maïs in dezelfde tijd als normaal, maar dan zonder de kunstmatige hulpmiddelen. Dat was niet zo’n succes, we moesten de datum van zaaien nu meer aanpassen aan het gewas en het klimaat. In het begin was het echt een ontdekkingstocht, we moesten nu luisteren naar de natuur, terwijl we die voorheen beïnvloedden. Ook was er nog maar weinig informatie. We hebben veel gehad aan onze ouders, die het ook zonder alle kunstmatige ingrepen deden, en verder volgden we onze eigen intuïtie. Dat waren wel moeilijke jaren.’ In het begin van de jaren negentig kwam er steeds meer voorlichting over biologisch boeren. Er werden instituten en studieclubs opgericht, die elkaar informeerden.

De biologische boerderijwinkel

De winkel werd In april 1999 geopend. Inmiddels is de winkel drie keer verbouwd en het assortiment sterk uitgebreid. Ons vaste assortiment is uitgebreid en compleet. Klanten komen echt op de boerderij en kunnen het buitenleven ervaren. Ouders en Kinderen kunnen bij de kalfjes en kippen kijken, in de boomgaard is een heuse picknicktuin waar u uw zelf meegenomen boterhammen op uw gemak, genietend van de rust en de natuur, kunt nuttigen.

Terugkijkend

Cees en Leonie hebben nooit spijt gehad van hun keuze voor het biologische boeren. ‘Het boeren is er weer leuk van geworden. Doordat we meer back to basic werken, moeten we luisteren naar de natuur en het product, dat maakt het veel spannender.’

Cees van Roessel in de koeienstalVarken op de DobbelhoeveDe Dobbelhoeve